Reklama

Roladki z papryką i bryndzą

Cielęcina to delikatne oraz bardzo smaczne mięso, idealne dla dzieci i seniorów. Jest świetną bazą dla zup, polecamy ją także w postaci roladek lub pieczeni.

Składniki

  • 6 dużych sznycli cielęcych
  • 6 łyżeczek musztardy
  • 100 g bryndzy
  • 3 czerwone papryki
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 cebule
  • 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
  • 1 szklanka bulionu
  • 3-4 łyżki śmietany 18 proc.
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Sznycle umyj, dokładnie osusz papierowym ręcznikiem i delikatnie rozbij tłuczkiem. Oprósz solą i pieprzem. 

2. Papryki umyj, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Dwie odłóż na bok, a jedną pokrój w paseczki. Cebule obierz i posiekaj. 

3. Każdy sznycel posmaruj łyżeczką musztardy. Nałóż porcję pokrojonej papryki i trochę posiekanej cebuli. 

4. Bryndzę pokrój w kosteczkę i rozłóż na warzywach. Posyp posiekaną natką. Zwiń ciasno sznycle w roladki, spinając je wykałaczkami lub obwiązując nitką. 

Reklama

5. Wysyp mąkę na płaski talerz. Obtocz w niej mięso. Dania 

6. Rozgrzej na patelni olej. Połóż na nim roladki i smaż je przez 8-10 minut, obracając co pewien czas. 

7. Następnie dodaj resztę posiekanej cebuli i pokrojoną w dużą kostkę paprykę. Smaż przez 5 minut i dolej wino. Zmniejsz płomień i duś wszystko przez około 15 minut. Dodaj bulion i duś jeszcze przez 30 minut, aż mięso będzie miękkie. Odlej kilka łyżek sosu, wymieszaj go ze śmietaną i wlej na patelnię. Przed podaniem usuń wykałaczki lub nitki.

Zobacz także:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy