Reklama

Roladki z bakłażanem

Roladki z bakłażanem to tradycyjna gruzińska przystawka. Idealnie sprawdzi się na każdym przyjęciu!

Składniki

  • 3 duże bakłażany
  • 2 szklanki orzechów włoskich
  • 4 ząbki czosnku
  • duża cebula
  • pęczek kolendry
  • duży granat
  • sól
  • olej
  • łyżeczka octu winnego

Sposób przygotowania:

1. Bakłażany pokrój potnij na cienkie plastry i lekko posól. Poczekaj, aż puszczą sok. Dzięki temu zabiegowi pozbędziesz się charakterystycznej dla bakłażanów goryczki. 

2. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Zeszklij na oleju i przełóż do miski. Dodaj przeciśnięty czosnek, posiekaną kolendrę i drobno zmielone orzechy. Wymieszaj z pestkami granatu, solą i octem. 

3. Plastry bakłażana przesmaż na oleju. Nałóż na nie farsz i zwiń w roladki.

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy