Reklama

Roladki w sosie pomidorowym

Składniki

  • 50 g suszonych pomidorów
  • 125 g mozzarelli
  • 8 cienkich (po 80 g) sznycli schabowych
  • 1 łyżka bazyliowego pesto ze słoiczka
  • 4 łyżki oleju
  • 300 g grubego makaronu, np. tagliatelle
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 500 g pomidorów z puszki (w kawałkach)
  • 1/8 l bulionu warzywnego (z kostki)
  • 1 łyżeczka ziół do dań włoskich
  • sól
  • pieprz
  • bazylia do dekoracji

1. Pomidory suszone pokroić na drobne kawałki. Mozzarellę osączyć i grubo zetrzeć na tarce. Sznycle opłukać, wytrzeć do sucha, posypać solą i pieprzem, z jednej strony posmarować pesto. Na tym rozłożyć startą mozzarellę i suszone pomidory. Zwinąć w roladki.
2. Roladki smażyć 10 minut na 3 łyżkach rozgrzanego oleju. Często obracać. Makaron wrzucić na posolony wrzątek. Ugotować według przepisu na opakowaniu.
3. Cebulę i czosnek obrać, posiekać i zeszklić na pozostałym oleju. Dodać bulion warzywny oraz pomidory w kawałkach (z puszki). Dusić około 5 minut. Pod koniec sos przyprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami do dań włoskich.
4. Makaron odcedzić. Mięso podawać z przygotowanym sosem oraz makaronem. Danie udekorować listkami bazylii.

Reklama

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy