Reklama

Roladki serowe

Sylwestrowa przekąska.

Składniki

  • 500 g żółtego sera w kawałku
  • 100 g szynki
  • 300 g pieczarek
  • 3 jaja
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • łyżka masła
  • 4 łyżki majonezu
  • pieprz, sól

Przygotowanie:

Pieczarki myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Jaja gotujemy na twardo. Kiedy ostygną, kroimy z szynką w drobną kostkę. Do miski przekładamy pieczarki, szynkę, jaja, dodajemy natkę pietruszki, majonez, doprawiamy i dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły. Wstawiamy do lodówki.

Ser w kawałku wkładamy do gorącej wody na ok. 20 minut. Następnie wyjmujemy i jeszcze ciepły szybko rozwałkowujemy na placek o grubości 5 mm. Przekładamy na niego schłodzony farsz i ciasno rolujemy. Zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, żeby ser z farszem dobrze stężały.

Reklama

Roladę wyjmujemy z folii, kroimy w grube plastry i w każdy wbijamy wykałaczkę, żeby łatwiej było po nie sięgać. Układamy na półmisku i dekorujemy np. gałązkami natki pietruszki.

Zobacz także:


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy