Reklama

Rolada z bitą śmietaną

Delikatna, niemal rozpływająca się w ustach, przełamana rześką nut sezonowych owoców rolada z bitą śmietaną zachwyci wszystkich domowników.

Składniki

  • 4 jajka
  • 200 g cukru pudru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500 ml śmietany 36 proc.
  • 1-2 banany
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

1. Jajka ubij z cukrem. Przesianą mąkę pszenną wymieszaj z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Krótko zmiksuj z masą jajeczną. Ciasto przelej do natłuszczonej blachy. Piecz 8-10 minut w 180°C. Przełóż na posypaną cukrem ściereczkę i zroluj. Odłóż do wystudzenia. 

2. Śmietanę ubij. Banany obierz. Wystudzony biszkopt ostrożnie rozwiń. Posmaruj bitą śmietaną. Pośrodku ułóż banany. Całość zroluj. Wstaw do lodówki do stężenia. Przed podaniem posyp roladę cukrem pudrem.

Zobacz także:

Reklama
Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy