Reklama

Rolada jagodowa

Lekki, puszysty, ale niezwykle efektowny deser z jagodami.

Składniki na biszkopt

  • 3 jajka
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • 2 łyżki cukru

Składniki na krem

  • szklanka śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • łyżka cukru waniliowego
  • 1/2 torebki pomarańczowej galaretki
  • 4 łyżki dżemu z jagód
  • 20 dag świeżych jagód

Składniki dodatkowe

  • cukier puder

Sposób przygotowania:

1. Białka ubij na sztywno, pod koniec wsypując cukier. Następnie dodawaj po jednym żółtku. Wsyp przesianą mąkę, delikatnie wymieszaj. 

2. Ciasto wylej na blaszkę (o wymiarach ok. 37x42 cm). Piecz nie dłużej niż 15 minut w temperaturze 175°C. Ciepły biszkopt wyjmij na ściereczkę i zroluj. Odstaw do ostygnięcia. 

3. Śmietankę ubij na sztywno, dodając cukier puder i cukier waniliowy (3 łyżki śmietanki odłóż). Galaretkę rozpuść w 1/3 szklanki wrzątku, rozmieszaj i przestudź. Tężejącą wlej do ubitej śmietanki, zmiksuj. 

4. Biszkopt rozwiń, posmaruj dżemem, posyp owocami. Wyłóż śmietanowy krem, zroluj. Posyp cukrem pudrem.

Zobacz także:

Reklama


Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy