Reklama

Rolada jabłkowa

Coś słodkiego do kawy? Czemu nie! Polecamy przepis na delikatną roladę z jabłkami.

Składniki

  • Kilogram jabłek
  • 5 jajek
  • szklanka mąki
  • szklanka cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

1. Jajka myjemy i rozbijamy. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas miksując, dodajemy pomału cukier, a potem po jednym żółtku i na koniec mąkę oraz proszek do pieczenia. 

2. Jabłka myjemy, kroimy na połówki, usuwamy gniazda nasienne i tniemy na plasterki, po czym układamy je na płaskiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 

3. Przykrywamy jabłka warstwą ciasta i pieczemy ok. 35 minut w 160°C. Odstawiamy ciasto do przestygnięcia, a następnie przykrywamy papierem do pieczenia i obracamy do góry dnem. Posypujemy cukrem pudrem i ostrożnie zwijamy roladę. 

Reklama

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy