Reklama

Rolada biszkoptowa z lemon curd

Delikatna i puszysta. Poczęstuj nią sąsiadkę gości, a z pewnością poproszą o przepis.

Składniki

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru (165 g)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 3/4 szklanki mąki pszennej (112 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1/2 szklanki lemon curd

Sposób przygotowania:

1. Jajka ubij na puch, dodając partiami cukier, a na końcu sok i skórkę cytrynową. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i wymieszaj ze szczyptą soli. Delikatnie (najlepiej łyżką) wmieszaj do masy jajecznej. Ciasto przelej do wyłożonej pergaminem blaszki o wym. 36 x 24 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piecz 8-11 minut. Upieczony biszkopt przełóż na ściereczkę posypaną drobnym cukrem. Zdejmij pergamin. Ciasto razem ze ściereczką zroluj i zostaw do wystudzenia. 

2. Śmietankę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Delikatnie wmieszaj lemon curd (najlepiej szpatułką). Schłodź w lodówce. Wystudzony biszkopt rozwiń. Posmaruj cytrynowym kremem, zostawiając margines 1-2 cm od brzegów ciasta. Ponownie zroluj. Wstaw do lodówki do stężenia. Przed podaniem roladę posyp cukrem pudrem (możesz też odłożyć nieco kremu i posmarować nim wierzch wypieku). 

Reklama

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy