Reklama

Risotto z kurkami

Składniki na 3-4 porcje

  • 300 g ryżu do risotto
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g kurek
  • 125 ml białego wytrawnego wina
  • 600-800 ml bulionu
  • 2 brzoskwinie
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki masła
  • 50 g startego sera typu parmezan
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

1. Kurki oczyść z igliwia, opłucz, osusz. Cebule oraz czosnek drobno posiekaj. Bulion podgrzej. Na patelni rozgrzej po 2 łyżki oleju i masła. Wrzuć cebulę, mieszając zeszklij. Następnie dodaj czosnek, smaż ok.  1 min. Wsyp ryż, wymieszaj. Smaż  2-3 min do momentu, aż ziarenka staną się przezroczyste. Wlej wino, mieszając smaż, aż odparuje.

Do ryżu wlej 1 łyżkę wazową gorącego bulionu. Gotuj na średnim ogniu, aż cały płyn zostanie wchłonięty. Postępuj w ten sposób, aż cały bulion zostanie wykorzystany. Ryż powinien być miękki  i kremowy, ale nie rozgotowany. Dopraw solą oraz pieprzem.

Reklama

2. W międzyczasie na drugiej patelni rozgrzej 2 łyżki masła. Wrzuć kurki, mieszając smaż, aż odparuje cały powstały w trakcie smażenia płyn. Brzoskwinie umyj, przekrój, usuń pestki, pokrój w ćwiartki. Dodaj do kurek. Duś 2-3 min. Ryż przełóż na talerze. Posyp startym serem. Wyłóż kurki z brzoskwiniami.

Zobacz również:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy