Reklama

Risotto z całego kalafiora

Trzeba być głąbem, żeby wyrzucić głąb z kalafiora. W poniższym przepisie najważniejszy przyrząd to tarka, przy pomocy której zetrzesz całego kalafiora. Tak przygotowany świetnie imituje ryż do risotto. Weganie z łatwością mogą zamienić tłuszcz oraz nabiał pochodzenia zwierzęcego na ich roślinne odpowiedniki. Nie bój się kombinować, na przykład zamień grzyby na coś, co akurat masz w lodówce - pisze Jagna Niedzielska w książce "Bez resztek. Kuchnia zero waste, czyli nie wyrzucaj pieniędzy i jedzenia".

Składniki

  • 1 kalafior
  • 1 mały słoiczek marynowanych grzybków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka warzywnego bulionu
  • 120 ml białego wytrawnego wina
  • 40 g sera parmezan, Grana Padano lub Asiago
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanego lubczyku

Przygotowanie:

Zetrzyj cały kalafior na tarce o dużych oczkach. Grzybki przekrój na pół, cebulę pokrój w małą kostkę, czosnek i ser zetrzyj na tarce o małych oczkach. Na patelni rozpuść łyżkę masła, następnie podsmaż cebulę, czosnek oraz grzybki, do momentu aż warzywa się zarumienią.

Dodaj starty kalafior, smaż na średnim ogniu przez około 2 minuty, ciągle mieszając. Następnie dodaj wino. Gdy warzywa wchłoną wino, dodaj bulion. Gotuj na średnim ogniu.

Gdy warzywa wchłoną bulion, odstaw patelnię z kuchenki. Dodaj łyżkę masła, ser oraz zioła. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Reklama

Wskazówki: Jeśli nie masz czasu na przygotowanie tego dania zaraz po zakupach, kalafior możesz zetrzeć na tarce i wrzucić do zamrażalnika. Marynowane grzybki po otwarciu trzymaj w lodówce. Jeśli masz nadmiar masła, zamroź je i przechowuj w zamrażalniku maksymalnie przez 6 miesięcy.

Przepis pochodzi z książki Jagny Niedzielskiej "Bez resztek. Kuchnia zero waste, czyli nie wyrzucaj pieniędzy i jedzenia".

Gotowanie zero waste to smaczne jedzenie, oszczędność, ekologia i brak wyrzutów sumienia! Bo wyrzucanie jedzenia to nie tylko problem etyczny, ale również strata pieniędzy. Autorka w książce "Bez resztek. Kuchnia zero waste, czyli nie wyrzucaj pieniędzy i jedzenia" przekonuje, że nawet to, co na pierwszy rzut oko może nie nadawać się do zjedzenia, można zdrowo i pysznie wykorzystać w swojej kuchni.

Książka zawiera ciekawe i praktyczne przepisy, podzielone według głównego składnika na 6 działów: zboża, nabiał, warzywa i zioła, owoce, ryby i owoce morza oraz mięso i wędliny. Przepisy wykorzystują powtarzalne składniki, co czyni naszą kuchnię bardziej uporządkowana i ekonomiczną. Jednak bez obaw - nie ma najmniejszego ryzyka pojawienia się monotonii na talerzu.



Fragment książki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy