Reklama

Risotto jako danie główne

Risotto ze smażoną piersią kaczki? Okazuje się, że spokojnie może grać pierwsze skrzypce.

Zacznij od przygotowania risotto. Połowę masła wraz z olejem rozgrzej w szerokim rondlu. Dodaj obraną i posiekaną cebulę i czosnek. 

Wsyp ryż. Smaż 2-3 minuty, mieszając. Wlej wino i gotuj, mieszając, aż płyn się zredukuje. Wówczas porcjami wlewaj bulion. 

Gdy odparuje, dodaj resztę masła starty ser grana padano. 

Umyte piersi kaczki pokrój w plastry o grubości 1,5 cm. Usmaż na rozgrzanym oleju. Oprósz solą i pieprzem. 

Na talerze rozłóż risotto. Posyp parmezanem. Nałóż kaczkę i udekoruj kiełkami.

Reklama

Składniki

  • 2 piersi kaczki
  • 80 g sera grana padano
  • garść ulubionych kiełków

Składniki na rissotto

  • 1 l bulionu warzywnego
  • 350 ml białego wytrawnego wina
  • 400 g ryżu arborio
  • 70 g masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g tartego parmezanu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 średnia cebula
  • sól
  • czarny mielony pieprz

Zobacz także: 

Tele Tydzień
Dowiedz się więcej na temat: ryż
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy