Reklama

Ratatuja, czyli duszone warzywa

Składniki

  • 20 dag resztek wędlin: szynki, boczku,
  • 2 cukinie,
  • bakłażan,
  • 2 duże cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • żółta i czerwona papryka,
  • zioła prowansalskie,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • oliwa,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 łyżki kminku,
  • cukier

Przygotowanie:

Bakłażan pokrój w plasterki, ułóż na sicie, posól i odłóż (warzywo utraci goryczkę i puści sok). Cukinie pokrój w plasterki, cebule - w ósemki. Oczyszczone papryki pokrój na kawałki. Czosnek przeciśnij przez praskę.

Przysmaż cebulę oraz pokrojone w kostkę resztki kiełbasy, szynki, boczku. Dodaj cukinię i paprykę, smaż 7 minut. Dołóż opłukane z soli, osączone bakłażany i smaż jeszcze 4 min. Dodaj koncentrat oraz czosnek.

Przypraw solą, pieprzem, cukrem, ziołami prowansalskimi i kminkiem. Duś 15 minut pod przykryciem.

Reklama

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy