Przejdź na stronę główną Interia.pl

Radość życia, czyli kuchnia karyncka

Do położonej na południu Austrii Karyntii turystów przyciągają wysokie góry i przepiękne jeziora. To także kraina doskonałych produktów regionalnych, pysznych ryb i smaków łączących wpływy włoskie, słoweńskie i austriackie. Poznaj najlepsze przepisy kuchni karynckiej!

Karyncka zupa świąteczna / Kirchtagssuppe

Składniki

Reklama

250 g chudej wołowiny

250 g baraniny

1/4 kury rosołowej

po 50 g śledziony i wątróbki

kilka kości

1 1/2 l wody

100 g włoszczyzny

1 mała cebula

po 5 ziarenek pieprzu i goździków

2 szczypty szafranu

1 liść szałwii

trochę imbiru, bazylii i soli

1/4 l kwaśnej śmietany

1 żółtko

1 łyżka mąki

odrobina białego wina

 

Mięso nastawić w zimnej wodzie ze wszystkimi przyprawami i włoszczyzną i powoli gotować, aż zrobi się miękkie. Następnie wyjąć i po ostygnięciu pokroić na drobne kawałki. Śmietanę, żółtko i mąkę wymieszać, dodać do odcedzonej z mięsa zupy, następnie dodać mięso.

Kirchtagssuppe doprawia się winem i podaje z Reindlingiem (słodką karyncką babką).

Reklama

Najlepsze tematy

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje