Przejdź na stronę główną Interia.pl

Racuszki ze śliwkami

Dzięki śliwkom wzbogacisz zwykły obiad.

Składniki

  • pół szklanki mleka
  • 1/3 kostki drożdży
  • pół kg mąki
  • 2 duże jaja
  • cukier waniliowy
  • dwie łyżki płatków migdałowych
  • sól
  • pół szklanki cukru plus 3 łyżki
  • olej do smażenia
  • cukier puder
  • pół kg śliwek, np. dobranieckich

Przygotowanie:

Reklama

Podgrzej mleko, tak, aby było letnie (nie gorące!). W mleku rozpuść drożdże. Dodaj 3 łyżki cukru, dwie łyżki mąki, sól. Starannie wymieszaj to łyżką, aby nie było grudek. Przykryj powstały rozczyn czystą ściereczką. Odstaw na kwadrans.

Umyj śliwki, usuń pestki i pokrój owoce na połówki. Rozgrzej w rondlu odrobinę oleju i na małym ogniu podsmaż śliwki. Z pół szklanki cukru weź 2 łyżki i posyp śliwki. Zamieszaj.

Gdy rozczyn będzie gotowy (na jego powierzchni pojawią się pęcherzyki), dodaj dwa żółtka i pół kg mąki. Bardzo dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Ciasto musi być dość gęste, ale płynne. W międzyczasie ubij białka na sztywną pianę i dodaj je do ciasta. Wszystko delikatnie wymieszaj.

Na dużej patelni rozgrzej olej. Kładź łyżkę ciasta, formując z niego racuszki i smaż na wolnym ogniu, aż się zarumienią na złoto z obu stron. Gotowe racuchy muszą nieco ostygnąć (bo mają drożdże). Przed podaniem oprósz je cukrem pudrem i posyp płatkami migdałowymi, a następnie polej sosem śliwkowym.

Zobacz także:




Reklama

Najlepsze tematy

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje