Przejdź na stronę główną Interia.pl

Racuchy z jabłkiem i dżemem

Proste danie.

Składniki

  • 1 jajko
  • kefir (400 ml)
  • cukier puder
  • sól
  • 20 dag mąki
  • 1 łyżeczka sody spożywczej
  • 3 jabłka
  • sok z cytryny
  • olej rzepakowy
  • śmietana (36-procentowa)
  • cynamon
  • dżem malinowy

Przygotowanie:

Reklama

Wymieszaj jajko z kefirem, 1 łyżką cukru pudru i szczyptą soli. Potem stopniowo dodawaj mąkę i sodę. Ciasto powinno być gładkie. 2. Gotowe ciasto odstaw na 30 minut w temperaturze pokojowej. 3. Jabłka umyj, obierz ze skórki i pokrój na cienkie plasterki. Potem skrop sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. 4. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Łyżką nakładaj ciasto, formując racuchy. Na wierzch każdego z nich ułóż plasterki jabłek. 5. Racuchy smaż najpierw z jednej strony, po czym delikatnie przełóż na drugą (uważaj przy tym, żeby nie spadły jabłka). 6. Danie podawaj na ciepło z dodatkiem łyżki śmietany oraz łyżeczki dżemu malinowego. Na koniec posyp racuchy odrobiną cynamonu z dodatkiem cukru pudru.

Zobacz także:


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje