Reklama

Quinoa w batatowej łódeczce

Bogata w białko i nienasycone kwasy tłuszczowe quinoa, czyli komosa ryżowa, będzie bazą pełnowartościowego posiłku.

Składniki

  • 2 bataty
  • sól
  • oliwa
  • 2/3 szklanki quinoa
  • 1 sałata rzymska
  • 100 g sera koziego albo fety
  • płatki chili lub chili w proszku

Sposób przygotowania:

1. Bataty dokładnie umyj i osusz. Każdy ułóż na kawałku folii aluminiowej. Bulwy natrzyj oliwą i oprósz solą. Owiń je w folię. Piecz do miękkości (45-55 minut) w 200°C. 

2. W tym czasie ugotuj komosę wg przepisu na opakowaniu. Osącz na sicie. Bataty odwiń z folii. Gdy lekko przestygną, rozkrój je wzdłuż. Wydrąż łyżeczką nieco miąższu. Komosę wymieszaj z miąższem z batatów, pokruszonym kozim serem i kawałkami sałaty rzymskiej. Ewentualnie skrop oliwą. Dopraw solą, pieprzem i płatkami chili. Mieszanką napełnij batatowe łódeczki.  

Reklama

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama