Reklama

Pyszne z pieca

Aby pieczeń zachowała soki, nie kroimy jej od razu po wyjęciu z piekarnika.

Rolowana pieczeń rzymska

Składniki na 6 porcji: 800 g mięsa mielonego, 1 łyżeczka mielonej papryki, 2 jajka, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, 200 g natki pietruszki, 150 g wędzonej karkówki, 200 g żółtego sera.

Mielone mięso włożyć do miski. Dodać jajka i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić mieloną papryką, solą i pieprzem. Wyrobić masę. Natkę pietruszki drobno posiekać. Na blacie kuchennym położyć arkusz folii aluminiowej. Rozsmarować na nim masę mięsną, formując prostokąt o wymiarach 25x30 cm.

Całą powierzchnię pokryć plastrami wędzonej karkówki. Posypać natką pietruszki. Porozkładać plasterki sera. Za pomocą folii zwinąć mięso w roladę. Jeszcze raz owinąć roladę folią. Ułożyć w brytfannie. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Po ok. 45 minutach pieczenia zdjąć folię i przyrumienić mięso. W razie potrzeby podlewać wodą.

Reklama

Schab w miodowej glazurze

Składniki na 4 porcje: 1 kg schabu wieprzowego z kością, sól, pieprz, 2 gałązki świeżego tymianku, 4 pomarańcze, 40 g miodu, 70 g masła, liście sałaty oraz pomidorki koktajlowe do dekoracji, Kuskus: 6 łyżek oliwy z oliwek, 300 g kuskusu, 80 g brokuła, 80 g marchwi, 80 g cukinii, 80 g bakłażana.

Mięso opłukać, osuszyć. Oprószyć solą i pieprzem ze wszystkich stron. Na wierzchu położyć gałązkę tymianku. Mięso przewiązać sznurkiem i ułożyć w brytfannie. Pomarańcze rozkroić, wycisnąć z nich sok. Sok pomarańczowy wymieszać z miodem i polać nim mięso. Brytfannę z mięsem wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Piec około 90 minut. Podczas pieczenia podlewać wypieczonym sosem i, w razie potrzeby, ciepłą wodą.

Rozgrzać w rondelku 2 łyżki oliwy i podsmażyć na niej kuskus. Po minucie zalać go 400 ml wody, lekko posolić, zagotować. Zdjąć z ognia, przykryć pokrywką i odstawić na chwilę. Spulchnić, czyli przemieszać widelcem. Brokuły podzielić na różyczki lub drobniej. Marchew obrać, pokroić w kostkę. Cukinię i bakłażana pokroić w kostkę. Marchew z brokułami gotować 2 -3 minuty w posolonym wrzątku. Odcedzić. Na dużej patelni rozgrzać resztę oliwy. Wrzucić cukinię, bakłażana i marchew z brokułami. Smażyć ok. 5 minut, potem dodać kuskus i wymieszać.

Upieczone mięso wyjąć z brytfanny. Do wypieczonego sosu dodać masło, aby złagodzić smak. Pieczeń pokroić w plastry. Rozłożyć na talerze, polać sosem. Po-dawać z kuskusem. Udekorować liśćmi sałaty, tymiankiem i pomidorkami.

Pieczona łopatka wieprzowa

Mięso opłukać, osuszyć, skórę lekko ponacinać w kratkę. Łopatkę oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Posmarować musztardą. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do macerowania na noc do lodówki.

Następnego dnia cebule obrać, pokroić w cząstki. Marchewki obrać, pokroić na kawałeczki. Pora oczyścić, pokroić na kawałeczki. Pieczarki oczyścić papierowym ręcznikiem. Tymianek opłukać, osuszyć. Zamarynowaną łopatkę posypać solą. Ułożyć w brytfance. Obłożyć warzywami, pieczarkami, tymiankiem oraz listkami laurowymi. Warzywa poprószyć solą i pieprzem. Całość podlać 1/8 litra bulionu. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 4 godziny.

Pozostały bulion zagotować. Wlać do brytfanki po około 45 minutach pieczenia łopatki. W czasie pieczenia mięso od czasu do czasu podlewać sosem z dna brytfanki. Około 30 minut przed końcem zwiększyć temperaturę do 200°C, żeby skórka ładnie się zarumieniła. Gotową pieczeń wyjąć z piekarnika, trzymać w cieple, aby nie wystygła.

Sos z dna brytfanki przecedzić przez sitko. Zagotować. Mąkę wymieszać z odrobiną zimnej wody. Wlać do gotującego się sosu i gotować dalej, aż zgęstnieje. Pieczeń pokroić na porcje. Serwować z pieczonymi warzywami i przygotowanym sosem.

Życie na gorąco
Dowiedz się więcej na temat: pieczeń
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy