Reklama

Pyszne muffinki z kremem budyniowym

Wyśmienite na przyjęcie ze znajomymi lub rodzinną imprezę!

Składniki na ciasto

  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 75 ml mleka
  • 1 i ½ łyżki miodu
  • 125 ml oleju
  • 150 ml maślanki
  • 2 jajka

Składniki dodatkowe

  • 500 ml mleka
  • 75 g cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 250 g miękkiego masła
  • konfitura lub dżem morelowy
  • 50 g posiekanych orzechów laskowych
  • kandyzowane wiśnie

Sposób przygotowania:

1. Mleko podgrzej z miodem. W jednej misce wymieszaj suche składniki. Wymieszaj jajka, olej, maślankę i przestudzone mleko z miodem. Mokre składniki przelej do suchych. Krótko wymieszaj. Ciasto przelej do formy. Piecz 20-25 min w temp. 180°C. 

2. Do 100 ml mleka dodaj cukier oraz budyń, wymieszaj. Pozostałe mleko zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, wlej rozpuszczony proszek budyniowy. Mieszając gotuj, aż zgęstnieje. Masło utrzyj z wystudzonym budyniem. 

3. Muffinki przekrój wzdłuż na pół. Posmaruj dżemem i połową kremu budyniowego. Wierzchy muffinek udekoruj pozostałym kremem, posiekanymi orzechami i wiśniami.

Reklama

Zobacz także:


Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy