Reklama

Pyszne mięso na słodko

Podane w sosie pieczeniowym z czekoladą lub glazurowane. Zaskakujące zestawienie? Ale jak smakuje. Spróbuj!

Królik w czekoladzie

Składniki na 4 porcje: 4 porcje królika (wcześniej mrożone), kości od combra, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, po 5 dag marchewki oraz selera, 2 czerwone papryczki chili, 6 łyżek oleju, gałązka rozmarynu, 2 gałązki tymianku, 2 listki laurowe, 5 pokruszonych ziarenek jałowca, 10 ziarenek pieprzu, 3 goździki, 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, 1/2 l wytrawnego czerwonego wina, 1/2 l esencjonalnego wywaru mięsnego, 5 dag gorzkiej czekolady, sól, pieprz, 10 dag szalotek, tymianek do dekoracji

Przygotowanie:

1. Posiekaj cebule i czosnek. Marchewkę i seler pokrój w drobną kostkę. Papryczkom chili odetnij szypułki, usuń nasionka, pokrój.

Reklama

2. Rozgrzej 4 łyżki oleju, mocno przysmaż na nim drobno pokrojone warzywa oraz kości. Dodaj wszystkie przygotowane składniki, przyprawy i zioła (z wyjątkiem mięsa), wszystko mocno przysmaż. Podlej połową wina, wszystko przełóż do brytfanny. Przykryj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 225° C na 25 min.

3. Po tym czasie polej pozostałym winem i wywarem mięsnym. Duś jeszcze 90 min.

4. Na pozostałym oleju usmaż królika oprószonego solą i pieprzem. Dodaj pokrojone szalotki, smaż razem jeszcze 10 min.

5. Duszone w winie warzywa przecedź. Wywar przelej do rondla, włóż do niego usmażonego królika razem z szalotkami i duś do miękkości mięsa. Następnie pozostały wywar połącz ze startą czekoladą i podgrzewaj, aż czekolada się rozpuści. Sos przypraw ewentualnie solą i pieprzem.

6. Mięso polej sosem, dodaj pokrojone chili i od razu podawaj.

Przygotowanie: 130 minut

Porcja: 515 kilokalorii

Kaczka glazurowana z jabłkami

Składniki na 4 porcje: 1 i 1/2 kg kaczki (na 4 porcje), 1/2 - 3/4 kg kwaśnych jabłek, 3 łyżki żurawiny do mięs, przyprawa w kostkach "Smażona cebula Knorr", kilka ostrych papryczek, 3 łyżki oleju, łyżka majeranku, mielony czarny pieprz, łyżeczka soku z cytryny

Na glazurę: szklanka cukru, łyżeczka wody, łyżeczka sosu sojowego

Przygotowanie:

1. Tuszkę oczyść, natrzyj zmielonym czarnym pieprzem. Jabłka umyj, dwa odłóż w całości, pozostałe obierz ze skórki. Owoce przekrój na pół, następnie pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Jabłka skrop sokiem z cytryny i posyp majerankiem. Kaczkę wypełnij przygotowanymi ćwiartkami jabłek i zaszyj nicią lub zepnij wykałaczkami.

2. Brytfannę do pieczenia natrzyj tłuszczem. Ułóż w niej kaczkę, skrop olejem, podlej wodą, przykryj i wstaw do rozgrzanego do 200° C piekarnika, piecz godzinę.

3. Po tym czasie dołóż pozostałe pokrojone wraz ze skórką jabłka. Kaczkę z wierzchu posyp pokruszoną minikosteczką Knorr, dołóż pokrojone w talarki, oczyszczone z nasion papryczki chili. Piecz jeszcze 30 min bez przykrycia.

4. Cukier na karmel wsyp do płytkiego garnka, dodaj wodę i sos sojowy. Gotuj (nie mieszając) do chwili, aż cukier zrobi się jasnobrązowy. Upieczoną i jeszcze gorącą kaczkę polej tak przygotowanym karmelem, następnie ułóż wraz z pieczonymi jabłkami na półmisku. Podawaj ze słodką żurawiną.

Przygotowanie: 120 minut

Porcja: 420 kilokalorii

Kurczak w syropie klonowym

Składniki na 4 porcje: 12 nóżek kurczaka, łyżka soli, świeżo mielony czarny pieprz, 5 łyżek syropu klonowego, łyżka naturalnego (białego) lub brązowego cukru, skórka otarta z jednej pomarańczy oraz sok z niej wyciśnięty, 2 łyżki ostrego keczupu, łyżka sosu Worcester lub sosu sojowego

Przygotowanie:

1. Nóżki kurczaka umyj, osusz. Następnie, nie zdejmując z nich skórki, natrzyj je solą połączoną z drobno zmielonym czarnym pieprzem. Nóżki ułóż jedną obok drugiej (ale nie piętrowo) w szklanym naczyniu.

2. Pomarańczę sparz, odczekaj, aż ostygnie. Wytrzyj ją do sucha i zetrzyj z całego owocu skórkę na tarce o drobnych oczkach. Przekrój ją na pół i z połowy owocu wyciśnij sok. Przecedź go, by nie pozostały w soku żadne pestki. Do małego szklanego naczynia (np. wysokiego słoiczka) wlej syrop klonowy, dodaj cukier, skórkę pomarańczową, sok wyciśnięty z połowy pomarańczy, ostry keczup oraz sos Worcester. Wszystkie składniki starannie wymieszaj łyżeczką. Jeśli sos wyjdzie za gęsty, dodaj jeszcze 2-3 łyżki soku wyciśniętego z pozostałej połówki pomarańczy.

3. Marynatą polej nóżki. Naczynie przykryj folią spożywczą i pozostaw w chłodnym miejscu na całą noc.

4. Następnego dnia nóżki wyjmij z lodówki. Sprawdź, czy całe pokryte są maceratą. Piecz je w piekarniku na złotobrązowy kolor w temp. 180° C. Podawaj od razu po wyjęciu z pieca.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut

Porcja: 360 kilokalorii

Pieczeń karkowa w miodzie

Składniki na 4 porcje: 1,2 kg karkówki bez kości, łyżka miodu, 2 łyżki ostrego ketchupu, łyżka musztardy, 2 ząbki czosnku, łyżka oliwy, sól, 20 goździków

Przygotowanie:

1. Przygotuj bejcę do pieczeni: miód wymieszaj z musztardą, ketchupem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę i solą. Dalej mieszając (najlepiej widelcem), do gładkiej masy powoli dolewaj oliwę (sos powinien uzyskać konsystencję majonezu). Gotową bejcę na chwilę odstaw, aby smaki się połączyły.

2. W tym czasie mięso opłucz, osusz. Równomiernie naszpikuj goździkami. Następnie posmaruj przygotowaną bejcą. Przykryj i odstaw na noc.

3. Następnego dnia mięso umieść w brytfance. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 15 minut w temperaturze 200° C. Po kwadransie zredukuj temperaturę do 180° C i piecz mięso jeszcze 50 minut. W trakcie pieczenia skrapiaj gorącą wodą. Gotową karkówkę podaj z zieloną sałatą i ziemniakami.

4. Pyszny sos do mięsa otrzymasz, jeżeli do garnuszka przecedzisz wywar z karkówki, który powstał w trakcie pieczenia. Wywar zagotuj, a następnie zagęść łyżką mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w 3/4 szklanki zimnej wody. Zagotuj, przypraw solą i pieprzem. Do sosu możesz też dodać 1/2 szklanki śmietanki (jeśli dodasz kremówkę będzie łagodniejszy, dolewając kwaśną śmietanę uzyskasz sos o ostrzejszym smaku). W razie potrzeby przypraw solą i pieprzem, zagotuj. Podawaj osobno.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 70 minut

Porcja: 415 kilokalorii

Świat i Ludzie 42/2011

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy