Reklama

Pyszna zupa-krem

Niskie temperatury, a z nimi i jesienna plucha, zbliżają się dużymi krokami. Dlatego warto, by w naszym jadłospisie znalazły się na przykład zupy-kremy. Szybko rozgrzeją, a są proste w przygotowaniu.

Jesień idzie... nie ma na to rady - jak mówi stara piosenka. Coraz mniej mamy możliwości skorzystać ze świeżych warzyw. Co nie oznacza od razu, że nasz obiad będzie mniej pyszny.

Możemy posiłkować się mrożonkami lub własnymi warzywnymi przetworami, które zgromadziliśmy przez lato. Cokolwiek wybierzemy, nie utracimy ważnych składników odżywczych, ani tym bardziej smaku. Możesz z nich przygotować zupy, które szybko rozgrzeją, gdy przyjdzie już jesienna słota.

Z pomidorów, kalafiora oraz groszku zielonego przygotujesz pyszne i gęste zupy-kremy. Nie musisz się martwić, przepisy na nie są nieskomplikowane. Spróbuj więc naszych propozycji, by cieszyć się pożywnym posiłkiem.

Reklama

Krem pomidorowy z szaszłyczkami

Składniki (6 porcji) Krem: duża cebula, 2 ząbki czosnku, 2 puszki pomidorów bez skóry, 2 marchwie, litr bulionu, łyżeczka bazylii, sól, pieprz. Naleśniki: po 1 szklance mąki i mleka l 2 jajka, olej do smażenia. Nadzienie: po 100 g serka śmietankowego i sera żółtego, 2 łyżki śmietany, po 3 łyżki posiekanej bazylii i szczypiorku, sól, pieprz.

Przygotowanie: Na 2 łyżkach oliwy zeszklij posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj pokrojoną marchew, bazylię oraz pomidory wraz z sokiem. Zalej bulionem i doprowadź do wrzenia. Potem gotuj przez 30 minut na średnim ogniu. Całość zmiksuj, dopraw solą i pieprzem. Składniki na ciasto naleśnikowe zmiksuj. Odstaw pod przykryciem na około 10 minut. Na patelnię wlej 2 łyżki oleju i wylewaj chochelką małe porcje ciasta. Smaż naleśniki na złoty kolor z obu stron. Żółty ser zetrzyj na tarce o małych otworach i wymieszaj ze śmietankowym. Do serów dodaj resztę bazylii, posiekany szczypiorek i wymieszaj ze śmietaną. Dopraw solą i pieprzem. Naleśniki posmaruj pastą serowo-ziołową. Całość zwiń ciasno. Naleśniki pokrój w mniejsze porcje. Ponadziewaj naleśnikowe roladki na patyczki do szaszłyków. Zupę rozlej do miseczek i dodaj po łyżeczce śmietany lub jogurtu naturalnego. Udekoruj listkami bazylii i powkładaj szaszłyczki.


Krem z kalafiora z imbirem

Składniki(4 porcje) kalafior, cebula, 2 marchewki, kawałek korzenia imbiru, 2 ząbki czosnku, litr bulionu, łyżeczka curry, 15 ml śmietany kremówki, łyżeczka gałki muszkatołowej, sól, pieprz.

Przygotowanie: Marchew pokrój w plasterki. Cebulę, czosnek i imbir drobno posiekaj. Odłóż kilka różyczek kalafiora do dekoracji. W garnku przesmaż cebulę z imbirem i czosnkiem. Wlej bulion, dodaj resztę warzyw i gotuj, aż zmiękną. Zupę zmiksuj, dopraw curry, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Krem zabiel śmietaną, udekoruj różyczkami kalafiora.


Groszkowy krem z szynką

Składniki(4 porcje) opakowanie mrożonego groszku, 3 szalotki, 200 g mozzarelli, 1,5 l bulionu warzywnego, 3 łyżki kwaśnej śmietany, sok z połowy cytryny, gałka muszkatołowa, 4 grube paluszki grissini, 100 g szynki dojrzewającej, kilka listków bazylii.

Przygotowanie: Szalotki posiekaj i zeszklij w rondlu na maśle. Dosyp groszek i mieszając, podduś razem około 5 minut. Dolej gorący bulion i doprowadź do wrzenia, potem gotuj 10-12 min na małym ogniu. Mozzarellę pokrój w kostkę i wrzuć do wrzącej zupy. Mieszaj, aż ser całkowicie się rozpuści. Całość zmiksuj blenderem na gładki krem. Przypraw sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Paluszki grissini ciasno owiń plasterkami szynki. Gotową zupę rozlej do miseczek lub kokilek. Każdą porcję udekoruj łyżeczką kwaśnej śmietany i listkami bazylii. Na każdej kokilce z zupą połóż paluszek grissini.


Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy