Reklama

Pyszna frużelina

Składniki

  • 1 kg truskawek
  • 400 g cukru
  • 6 łyżeczek soku z cytryny
  • 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 50 ml zimnej wody
  • 1 laska wanilii

Przygotowanie:

Truskawki wypłucz i usuń szypułki. Owoce pokrój na mniejsze kawałki i przesyp do garnka. Zasyp cukrem, dodaj ziarenka z 1 laski wanilii, wyciśnięty sok z cytryny i zalej 300 ml wody.

Zagotuj całość do momentu, aż truskawki się rozgotują, ale będą jeszcze w całości.

50 ml zimnej wody wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Przelej do gotujących się truskawek w garnku i wymieszaj. Gorącą frużelinę nakładaj do suchych i wyparzonych słoików. Zakręć i postaw do góry dnem. Niech wystygną.

Reklama

Zobacz także:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy