Przejdź na stronę główną Interia.pl

Puszysty sernik babci Janiny

Pyszny sernik babci Janiny z serialu Rodzinka.pl. Wypróbuj ten przepis!

Czas przyrządzenia: 90 minut
Składniki dla: 15

Składniki

  • 500 g sera białego, drobno mielonego
  • 300 g serka naturalnego
  • 150 g cukru pudru
  • 1 cytryna
  • 21/2 łyżki mąki pszennej
  • 7 jajek

 Boska rada:

Reklama

Sernik można też zrobić na spodzie z herbatników. W tym celu 2 szklanki pokruszonych zwykłych herbatników mieszamy ze 100 g miękkiego masła i 2 łyżeczkami kakao. Wyrabiamy całość na jednolitą masę i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Wstawiamy do lodówki na około 10 minut. Wylewamy na spód przygotowaną według przepisu powyżej masę sernikową i pieczemy.

  Wykonanie:

Wszystkie składniki muszą być w pokojowej temperaturze, więc ser nie może być wyjęty bezpośrednio z lodówki. Oddzielamy białka jajek. Żółtka miksujemy z połową cukru na jasną pianę. Myjemy dokładnie cytrynę, trzemy skórkę i razem z serami dodajemy do zmiksowanych żółtek, a następnie mieszamy. Powstanie wtedy masa serowa. Białka ubijamy na sztywną pianę, a potem stopniowo mieszamy z pozostałym cukrem i dodajemy do masy serowej. Mieszamy wszystko delikatnie ręką i przekładamy do przygotowanej tortownicy o średnicy 26 cm, posmarowanej masłem i obsypanej mąką. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180oC przez 1 godzinę. Po tym czasie wyłączamy, uchylamy lekko drzwiczki i pozostawiamy sernik, aby powoli stygł. Gdy już wystygnie, wyjmujemy ciasto z tortownicy. Sernik najlepiej trzymać w lodówce.

Przepis pochodzi z książki "Gotuj z rodzinka.pl. Tydzień w boskiej kuchni"

 

Styl.pl/materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje