Reklama

Puszysty sernik

Ten puszysty sernik nazywany jest japońskim lub biszkoptowym. Jest niezbyt słodki i ma przyjemną konsystencję pianki. Najlepiej smakuje z konfiturą lub owocami.

Składniki

  • 20 dag kremowego serka śmietankowego
  • 150 ml mleka 3,2 proc.
  • 7 łyżek mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki masła
  • 5 jajek
  • 8 łyżek cukru (drobnego)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • cukier puder do dekoracji

1. Jajka umyć. Białka oddzielić od żółtek. Masło roztopić, wystudzić. Serek przełożyć do niedużego  rondla, pogrzać z mlekiem, wymieszać trzepaczką do piany, dolać masło, ubić.  Nie przerywając ubijania, do masy dodawać po 1 żółtku i po łyżce przesianych mąk. Masę przetrzeć przez sito, połączyć z sokiem z cytryny.

2. Mocno schłodzone białka ubić na sztywno, dodając porcjami cukier. Gdy piana będzie sztywna i lśniąca, połączyć z masą serową.

3. Tortownicę o średnicy  18 cm zabezpieczyć z zewnątrz folią aluminiową. Dno i boki wyłożyć papierem do pieczenia. Boki powinny mieć ok. 5-centymetrowy kołnierz.

Reklama

4. Masę przelać do tortownicy, którą należy wstawić do blachy z gorącą wodą. Woda powinna sięgać do połowy formy. Całość wstawić  do piekarnika nagrzanego do 160°C i piec ok. 90-100 minut. Kwadrans przed końcem pieczenia temperaturę można podnieść do 175°C. Upieczony sernik pozostawić w piekarniku do wystygnięcia. Oprószyć cukrem pudrem.


Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy