Reklama

Puszyste z wiśniami

To ciasto zawsze się udaje, bez względu na to, jakie owoce wykorzystasz. Zamiast oleju użyj roztopionego masła. Będzie pulchniejsze, jeśli dodasz płaską łyżeczkę sody.



Składniki

  • 50 dag wydrylowanych wiśni (mogą być też mrożone)
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • masło i bułka tarta do formy
  • sól
  • cukier puder i listki świeżej melisy do dekoracji

1. Jajka sparzyć, żółtka oddzielić od białek, 2 białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pozostałe odstawić.

2. Mąkę przesiać, zmiksować na idealnie gładką masę z proszkiem do pieczenia, cukrem (drobnym i waniliowym), olejem, pięcioma żółtkami i trzema białkami, delikatnie wymieszać łyżką z ubitą wcześniej pianą.

3. Ciasto (powinno być dość gęste) przełożyć do prostokątnej formy, dobrze wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Na wierzchu rozłożyć owoce odsączone z nadmiaru wody i soku. 4 Wierzch ciasta posypać płatkami migdałowymi. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Piec ok. 45 minut. Gotowe posypać pudrem, ozdobić melisą.

Reklama
Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy