Reklama

Puszyste bułki z pestkami dyni

Domowe wypieki to wyzwanie, ale też wielka satysfakcja. Wypróbuj sprawdzony przepis na puszyste bułeczki dyniowe.

Składniki

  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 4 łyżki płatków dyni
  • 3 łyżki oleju z pestek dyni
  • 2 łyżki oliwy
  • 300 ml mleka
  • 100 ml wody
  • 1 łyżka soli
  • 550 g mąki
  • 1 łyżeczka kminu
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego

Sposób przygotowania:

W dużej misce dokładnie mieszamy drożdże, cukier, dwie łyżki płatków dyni, oliwę olej z pestek dyni, kmin, siemię lniane, sól, wodę, mleko, a następnie dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy do uzyskania jednolitego zwartego ciasta. Formujemy kulki, następnie wierzch moczymy w wodzie i w pestkach dyni układamy na blaszce do pieczenia. Wkładamy do nienagrzanego piekarnika i ustawiamy temp. na 220°C, pieczemy przez ok. 25 min zależnie od wielkości bułek. Po upieczeniu dajemy nasze bułki do ostygnięcia.

Rozlicz PIT online już teraz lub pobierz darmowy program

Reklama
Polsat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy