Reklama

Pulpety z miętą i sałatką z fety

Niedrogie mięso mielone sprawdza się w różnych potrawach. Jest pyszne w formie pieczeni, pulpetów z dodatkiem ziół, a także jako zapiekanka lub farsz do ciasta. Dobre na szybki i smaczny obiad.

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego wołowo-drobiowego
  • kajzerka
  • 2 jajka
  • łyżka ostrej musztardy
  • 2 łyżki posiekanej mięty
  • 3 łyżki posiekanej natki
  • szklanka mleka
  • cebula
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • olej do smażenia

Składniki dodatkowe

  • 2 czerwone papryki
  • 2 duże pomidory
  • 2 zielone ogórki
  • garść czarnych oliwek
  • mała czerwona cebula
  • 150 g sera typu feta
  • oliwa
  • pieprz ziołowy
  • 4 chlebki pita lub bagietka

Sposób przygotowania:

1. Kajzerkę namocz w mleku. Gdy zmięknie, zmiel ją razem z mięsem oraz obraną i pokrojoną cebulą. 

2. Dodaj jajka, musztardę, posiekaną miętę i dwie łyżki natki pietruszki. Wsyp dużą szczyptę soli i pieprzu, a następnie wyrób masę. 

3. Na głębokiej patelni rozgrzej 5-6 łyżek oleju. Zwilż dłonie wodą i formuj małe pulpeciki. Kładź je na gorący olej i smaż przez 10 minut, od czasu do czasu je przewracając. Mielone na różne sposoby 

4. Umyj i pokrój warzywa, a z papryk dodatkowo usuń gniazda nasienne. Obierz i posiekaj czerwoną cebulę, a ser typu feta pokrój w kostkę. Przełóż warzywa razem z oliwkami do salaterki. Oprósz je ziołowym pieprzem i polej oliwą. 

Reklama

5. Gotowe chlebki pita podpiecz z obu stron na suchej patelni, a bagietkę pokrój na grube kromki. Podawaj pulpeciki posypane resztą mięty, z dodatkiem sałatki oraz miseczką oliwy do maczania pieczywa.

Zobacz także:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy