Reklama

Pulpety w pikantnym sosie

Pyszne i proste danie.

Składniki

  • po 1 czerwonej i żółtej papryce
  • papryczka chili
  • 2 cebule
  • ząbek czosnku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 600 g mieszanego mielonego mięsa
  • kajzerka
  • 2 łyżeczki musztardy
  • jajo
  • krojone pomidory w puszce
  • pieprz, sól
  • 125 ml bulionu
  • olej

Umyte papryki przekrawamy na pół, usuwamy pestki, a strąki kroimy w niedużą kostkę. Obrane cebule i czosnek drobno siekamy, tak samo umytą natkę pietruszki, rozmaryn oraz papryczkę chili. Kajzerkę namaczamy w wodzie i dokładnie odciskamy. 

Do mielonego mięsa dodajemy czosnek, 1/2 cebuli, jajo, 2 łyżki musztardy, odciśniętą kajzerkę, doprawiamy pieprzem, solą i wyrabiamy kilka minut, by składniki się połączyły. Z masy formujemy średniej wielkości pulpeciki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy klopsiki na jasnozłoty kolor. Przekładamy na ręcznik papierowy i osączamy z nadmiaru tłuszczu. 

Reklama

W garnku rozgrzewamy olej, przekładamy 1/2 cebuli i chwilę podsmażamy. Dodajemy paprykę, bulion i dusimy kilka minut. Następnie dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy papryczką chili, pieprzem, solą, rozmarynem, dusimy 10-15 minut. 2-3 minuty przed końcem do sosu wkładamy pulpeciki, delikatnie mieszamy. 

Gotowe danie posypujemy natką pietruszki i podajemy na stół w garnku. 

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy