Przejdź na stronę główną Interia.pl

Pulpety rybne w pomidorach

Pulpety rybne najlepiej robić z filetów (mrożone trzeba po rozmrożeniu odcisnąć z nadmiaru wody), nie trzeba wtedy tracić czasu na usuwanie ości. Można je robić z każdego gatunku ryby

Składniki

  • 60 dag filetów z ryby morskiej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do ryb
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 l bulionu

Składniki Na sos:

  • 1 mały słoik koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz

1. Rybę opłukać, oczyścić z ości, przepuścić przez maszynkę do mięsa lub zmiksować. Cebulę i koperek umyć, oczyścić, posiekać. Dodać do ryby. Wbić jajko, dodać bułkę tartą, przyprawę do ryb, sól i pieprz. Wyrobić na jednolitą masę. Wilgotnymi dłońmi formować kulki i wrzucać do gorącego bulionu. Gotować na wolnym ogniu 10 min. Wyjąć.

Reklama

2. Zrobić sos: na maśle zeszklić posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę, zasmażyć z mąką. Dodać szklankę wywaru z pulpetów i koncentrat pomidorowy. Gotować 5 minut. Doprawić do smaku, podawać z pulpetami.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje