Reklama

Przysmak Ludwika: Drobiowa wątróbka z cebulką i jabłkiem

Ludwik z serialu Rodzinka.pl poleca!

Czas przyrządzenia: 30 minut
Składniki dla: 5

Składniki

  • 500 g wątróbki z kurczaka
  • 1 pęczek dymki ze szczypiorkiem
  • 3 średnie kwaśne jabłka
  • 5 łyżek oleju
  • 100 g masła
  • 150 ml mleka
  • 5 łyżek mąki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • szczypta soli i pieprzu
  • 2 łyżeczki cukru

 Boska rada:

Podczas smażenia wątróbka bardzo mocno strzela. Uważajmy, żeby się nie poparzyć. Ewentualnie przykryjmy delikatnie patelnię pokrywką z dziurkami, a jeśli takiej nie mamy, użyjmy na przykład durszlaka. Nie smażymy wątróbki zbyt długo, ponieważ będzie sucha.

 Wykonanie:

Wątróbkę myjemy, oczyszczamy z żyłek i błon, a następnie zalewamy mlekiem i odstawiamy na około 15 minut. W tym czasie kroimy szczypiorek. Dymkę kroimy w piórka. Z jabłek usuwamy gniazda nasienne i ogonki, a potem kroimy w kawałki. Mąkę mieszamy z papryką, majerankiem, solą i pieprzem. Wyjmujemy wątróbkę z mleka i płuczemy pod zimną wodą. Osuszamy ręcznikiem papierowym. Na patelni mocno rozgrzewamy połowę masła i olej. Obtaczamy wątróbkę w mące z przyprawami i smażymy po 2 minuty z każdej strony. Usmażone mięso przekładamy na talerz. Myjemy i osuszamy patelnię (lub używamy innej). Rozgrzewamy i wsypujemy cukier. Gdy zbrązowieje, dodajemy pokrojone jabłka, mieszamy i smażymy około 3 minut, aby delikatnie zmiękły. Przekładamy podsmażone jabłka do wątróbki, a na patelnię wykładamy resztę masła, aby zeszklić cebulkę. Dodajemy wątróbkę i jabłka i na średnim ogniu smażymy jeszcze przez chwilę. Na koniec posypujemy szczypiorkiem oraz ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.

Reklama

  Przepis pochodzi z książki "Gotuj z rodzinka.pl. Tydzień w boskiej kuchni"


Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy