Reklama

Przysmak dzieciństwa w nowej odsłonie

Przygotowanie galarety jest czasochłonne, ale warto się poświęcić. Przed podaniem skrop ją cytryną albo octem winnym. Nie zapomnij też o chrzanie. Danie udekoruj listkami natki.

Składniki na 8 porcji:1 kg łopatki, 3 cebule, 20 dag mrożonego groszku, 1/4 korzenia selera, 5 marchewek, 4 ząbki czosnku, 8 łyżek octu, 2 łyżki cukru, 4 listki laurowe, 4 goździki, 4 ziarna jałowca, 12 płatków żelatyny, 2 pęczki natki pietruszki, sól, pieprz, pieprz ziołowy.

Warzywa umyći obrać. Cebule, seler, 2 marchewki i czosnek włożyć do garnka, dodać mięso, listki, goździki, jałowiec, sól, oba rodzaje pieprzu, zalać wodą. Gotować pod przykryciem na małym ogniu 2,5 godziny, wyłączyć, zostawić do wystudzenia.

Mięso wyjąć, pokroić w paski. Wywar przecedzić, odlać do garnka ok. 800 ml, dolać ocet, dodać cukier, zagotować. Surowe marchewki pokroić w paski, podgotować w małej ilości pozostałego wywaru, dołożyć groszek, gotować kolejne 5 min.

Natkę posiekać. Żelatynę przygotować według przepisu na opakowaniu, wymieszać z wywarem i z natką. Groszek i marchew odcedzić. W keksówce wyłożonej folią spożywczą układać warstwami warzywa, mięso, zalać żelatyną, schładzać dobę.

04/2016 Twoje Imperium

Reklama
Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy