Reklama

Przekładaniec

Wiśnie to idealny owoc do wypieków, warto więc z nich korzystać, póki są dostępne.

Składniki na 10-12 porcji

Na ciasto: 4 jajka, 1 szklanka cukru, 2 szklanki mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki kakao, 10 dag gorzkiej czekolady, ¾ szklanki oleju np. słonecznikowego lub rzepakowego

Ponadto: 25 dag serka mascarpone, 200 ml śmietanki kremówki 30 proc., 2 łyżki cukru pudru, 25 dag wiśni, polewa czekoladowa

Przygotowanie

Do przesianej mąki dodaj proszek do pieczenia oraz kakao, wymieszaj. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Do miski wbij jajka, wsyp cukier i utrzyj mikserem na puszystą masę. Następnie, wciąż miksując, dodawaj naprzemiennie suche składniki, przestudzoną czekoladę oraz olej. Ciasto przelej do podłużnej formy. Piecz 45-50 minut, do tzw. suchego patyczka w temperaturze 180°C. Gdy wystygnie, przekrój wzdłuż na pół.

Wiśnie umyj, osusz, wyjmij pestki. Do miski włóż mascarpone oraz śmietankę, wsyp cukier puder. Ubijaj mikserem aż do powstania gęstego kremu. Dodaj 15 dag wiśni, wymieszaj łyżką. Kremem posmaruj pierwszy kawałek ciasta, przykryj drugim kawałkiem. Wierzch udekoruj pozostałą masą i owocami. 

23/2016 Świat i Ludzie

Reklama
Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy