Reklama

Przekładana mimoza z nutką pomarańczy i likieru

Bez tortu nie może odbyć się żadna ważna uroczystość. Dołóż starań, by wyglądał właśnie tak okazale i smakował wyśmienicie.

Składniki na biszkopt

  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 2 krople żółtego barwnika

Składniki na krem

  • 6 żółtek
  • 100 g cukru
  • 450 ml mleka
  • łyżeczka pasty z wanilii
  • 50 g mąki pszennej

Składniki na poncz

  • 1/4 szklanki likieru pomarańczowego i soku z pomarańczy

Składniki dodatkowe

  • 250 ml śmietany kremówki wymieszanej z 2 łyżeczkami cukru

Sposób przygotowania:

1. Białka ubij. Mieszając, dodaj cukier, żółtka i barwnik. Wsyp obie mąki i wymieszaj. Ciasto wyłóż do 2 tortownic i piecz w temp. 160ºC przez 25 minut. Wystudzone przekrój w poprzek. Trzy blaty ułóż jeden na drugim i wytnij kształt kopuły. Każdy nasącz ponczem. Skrawki i czwarty blat pokrój w kostkę. 

2. Żółtka i cukier utrzyj, dodaj 50 ml mleka, mąkę i pastę z wanilii. Resztę mleka zagotuj. Na wrzątek wlej masę żółtkową. Wystudź i schłodź w lodówce. 

Reklama

3. Pierwszy blat ułóż na paterze i posmaruj połową masy oraz 1/3 kremu. Przykryj kolejnym, na który wyłóż resztę śmietany i połowę pozostałego kremu. Na wierzchu ułóż ostatni blat. Cały tort posmaruj resztą kremu budyniowego i przyklej do niego kosteczki biszkoptu. Schłodź.

Zobacz także:

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy