Przejdź na stronę główną Interia.pl

Prosto z patelni

Przedstawiamy proste w przygotowaniu, szybkie i niezwykle apetyczne: dania z patelni!

Mielone z porem i zacierką

Składniki:

Reklama

500 g pora

50 g wędzonego boczku

2 łyżki oleju słonecznikowego

400 g mieszanego mięsa mielonego

150 g śmietany

200 ml wytrawnego białego wina

150 ml bulionu

100 g twarogu

Sól, pieprz

250 g mąki

3 jajka

50 g masła

Tarta gałka muszkatołowa

Pora pokroić w krążki, boczek w paski. Na rozgrzanym oleju smażyć mięso mielone 10 minut na chrupko. Po 3 minutach dodać boczek. Dodać pora. Wlać śmietanę, bulion i wino oraz ser. Gotować 10 minut. Doprawić solą i pieprzem.

Mąkę, jajko, pół łyżeczki soli i 100 ml wody wyrobić na gładkie ciasto. Wyrabiać ciasto, aż wyjdą pęcherzyki. Zagotować 4 litry osolonej wody. Ciasto ucierać do wrzątku. Kiedy kluseczki wypłyną na powierzchnię, wybierać je łyżką cedzakową i hartować krótko w zimnej wodzie. Kluseczki smażyć 5 minut na maśle. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Podawać z wcześniej przygotowanym sosem.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje