Reklama

Prosta pizza

Możesz pizzę posypać startą mozarellą.

Składniki na ciasto:

  • 40 dag mąki
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 4 dag świeżych drożdży
  • 2 łyżki oliwy

Składniki na wierzch:

  • po 1 puszce tuńczyka i kukurydzy
  • 2 cebule czerwone
  • 1 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • oregano

Przygotowanie:

Drożdże rozmieszać z łyżeczką cukru, dodać wodę, 2 łyżki mąki, przykryć, odstawić na 15 min. Mąkę przesiać, osolić, wlać rozczyn i mieszać drewnianą łyżką. Wlać oliwę, wyrobić sprężyste ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce.

Przecier pomidorowy przesmażyć na oliwie, dodać roztarty czosnek, przyprawy do smaku. Płyn odparować, by zgęstniał. Ostudzić. Cebule posiekać w piórka, tuńczyka i kukurydzę osączyć. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, zagnieść, podzielić na 4 porcje.

Reklama

Ciasto rozwałkować na 4 cienkie placki. Każdy posmarować 3 łyżkami sosu pomidorowego, obłożyć tuńczykiem, cebulą i kukurydzą, posypać pieprzem i oregano, wstawić do piekarnika nagrzanego do 250°C na ok. 10 min, aż boki i spody się zrumienią.

Zobacz także:


Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy