Reklama

Pożywna zupa z kaszą pęczak

Z kaszy pęczak możesz przyrządzić wiele oryginalnych i pysznych potraw. Wypróbuj przepis na sycącą zupę dla całej rodziny.

Składniki

  • 1,5 litra wywaru mięsnego lub warzywnego
  • cebula
  • pietruszka
  • marchew
  • 10 dag kaszy pęczak
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • sól i pieprz
  • 3 średnie ziemniaki
  • łyżka oleju

Sposób przygotowania:

1. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju.

2. Marchew i pietruszkę pokrój w półtalarki. Ziemniaki - w kostkę. Pęczak przepłucz na sitku zimną wodą. Odsącz. 

3. Wrzuć do wywaru warzywa i kaszę. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Gotuj na wolnym ogniu ok. 20 minut. 

4. Do gotowej zupy dodaj drobno pokrojoną natkę pietruszki. Możesz także zabielić ją gęstą śmietaną lub naturalnym jogurtem.

Zobacz także:

Reklama
Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy