Reklama

Pożywna sałatka z zielonej soczewicy

Prosta i bardzo zdrowa.

Składniki

  • Szklanka zielonej soczewicy
  • Czerwona papryka
  • Cukinia
  • Słoik suszonych pomidorów w oliwie
  • Pęczek rukoli
  • Cytryna
  • Sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy

Soczewicę zalej litrem wody i gotuj 20-25 minut do miękkości, odcedź.

Paprykę i cukinię pokrój na wygodne do jedzenia kawałki, ułóż na blasze, skrop oliwą i wstaw do rozgrzanego do 200 st. C piekarnika na około 20 minut.

Pomidory osącz z oliwy i pokrój.

Wymieszaj soczewicę, opieczone warzywa, pomidory i rukolę. Dopraw solą i pieprzem. Sok z połowy cytryny zmieszaj z 2 łyżkami oliwy, skrop sałatkę. Pozostałą połówkę cytryny pokrój w plasterki i udekoruj sałatkę.

Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy