Reklama

Powidła śliwkowe z estragonem

Bogactwo świeżych owoców i warzyw daje nam wiele możliwości. Schyłek lata to idealny czas na przygotowanie przetworów.

Składniki

  • 2 kg śliwek (najlepiej węgierek)
  • 4 łyżki cukru
  • po łyżce cynamonu, estragonu i imbiru
  • sok z cytryny do smaku

Sposób przygotowania:

1. Śliwki umyj, osusz na papierowym ręczniku, podziel na połówki i usuń pestki. Owoce włóż do szerokiego garnka, wlej odrobinę wody i gotuj na małym ogniu, często mieszając, aby śliwki nie przywarły do dna. 

2.Gdy śliwki puszczą sok, odparuj je przez 2 godziny na wolnym ogniu, aż zgęstnieją. Smaż, cały czas mieszając, aby się nie przypaliły. 

3. Pod koniec dodaj sok z cytryny, imbir, estragon, cynamon i cukier. Ponownie podgrzej, aby cukier się rozpuścił. 

4. Masę przełóż do wyparzonych słoików, zakręć. Pasteryzuj przez 25 minut w temperaturze 150°C.

Zobacz także:

Reklama


Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy