Reklama

Powidła czekośliwka

Pyszny dodatek do kanapek i deserów- połączenie czekolady i śliwek.

Składniki

  • 1,5 kg śliwek (węgierek)
  • 3-4 łyżki kakao
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 150 g cukru

Sposób przygotowania:

1. Śliwki umyj, osusz. Przekrój na pół, usuń pestki. Owoce wrzuć do wysokiego garnka. Dodaj 3-4 łyżki wody oraz cukier, wymieszaj. Gotuj na dużym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż śliwki puszczą sok i zaczną się rozpadać. Gdy całość zacznie wrzeć, zmniejsz ogień. Duś 60-70 min często mieszając. Jeśli wolisz gładką konsystencję owoce możesz rozdrobnić blenderem. Dodaj kakao oraz połamane na mniejsze kawałki czekolady. Wymieszaj, by składniki dokładnie się połączyły. Ciągle mieszając gotuj jeszcze ok. 2 minuty. 

2. Słoiki umyj i wyparz. Następnie osusz je, wstawiając do nagrzanego do 100°C piekarnika na 15-20 minut. Pokrywki od słoików wygotuj oddzielnie. Gorące powidła przełóż do gorących słoików (dzięki temu nie pękną) i zakręć. Postaw na ok. 30 minut do góry dnem, by uszło z nich pozostałe powietrze. Gdy wystygną, wstaw do lodówki. Powidła możesz też pasteryzować w piekarniku przez 30 min w temp. 120-130°C.

Reklama


Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy