Przejdź na stronę główną Interia.pl

Pora na dania z pora

Łagodniejsze niż cebula są pory najczęściej duszone. Bywają też składnikiem zapiekanek mięsnych (z mięsa mielonego lub siekanego). Surowe, młode pory ożywią smak surówek.

Jak wybierać

Reklama

Cebula pora nie może mieć zgrubień u podstawy ani żadnych żółtych lub czarnych plam. Jego liście powinny być zielone (odcień zieleni nie ma znaczenia), absolutnie nie przywiędnięte.

Jak przechowywać

Świeże pory najlepiej w lodówce, z dala od produktów, które mogą przejść ich zapachem, np. masła. Cebulę pora dobrze owinąć w wilgotną ściereczkę albo ligninę. Pory uduszone lub ugotowane trzymamy w lodówce maksymalnie dwa dni.

Zapiekanka z pora

Młode pory myjemy starannie pod bieżącą wodą. Przycinamy i układamy w nasmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu. Posypujemy startym na tarce cheddarem (możemy go zastąpić serem tylżyckim) - nie przesadzamy z jego ilością, by nie zagłuszył smaku porów. Zapiekamy do czasu, aż ser lekko zacznie się rozpuszczać.

Tarta porowa

Jasnozielone i białe części 3 - 4 porów kroimy w talarki. Podsmażamy (do miękkości) na maśle - na małym ogniu, od czasu do czasu należy je zamieszać. Przyprawiamy solą i pieprzem i na chwilę odstawiamy. Podgrzewamy 250 ml śmietany do sosów (typu cremfine), dodajemy pokrojony w kostkę ser camembert, mieszamy, podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania sosu. Doprawiamy gałką muszkatołową. Foremkę na tartę wylepiamy kruchym (słonym!) ciastem. Podpiekamy w piekarniku. Wyjmujemy, na cieście rozkładamy pory, zalewamy sosem, posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy.

Knedle w sosie serowo-porowym

Składniki na 4 porcje: 6 bułeczek, 375 ml mleka, 40 dag porów, 5 dag żółtego sera, 2 cebule, 1 pęczek natki pietruszki, 1,5 dag masła, 3 jajka, sól, pieprz, 2 łyżki oleju, 400 ml bulionu warzywnego, 10 dag śmietany 30 proc., 1 łyżka jasnego sosu pieczeniowego\

1. Bułki pokroić w kostkę, zalać ciepłym mlekiem, odstawić na godzinę. Pory oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki. Pieczarki oczyścić, pokroić na połówki. Ser żółty zetrzeć na tarce. Cebule obrać i pokroić w kostkę.

2. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę. Dołożyć grubo posiekaną natkę (część odłożyć), krótko razem poddusić. Podsmażoną cebulę dodać do namoczonych bułek. Wbić jajka. Przyprawić pieprzem i solą. Dobrze wyrobić. Z masy uformować 16 knedli. Gotować około 20 minut w osolonym wrzątku.

3. Na patelni rozgrzać olej, zrumienić pieczarki. Dodać pory, podsmażyć. Wlać bulion i śmietanę. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień, gotować 5 minut. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać ser. Gdy się rozpuści, dodać sos pieczeniowy, podgrzać.

4. Ugotowane knedle wyjąć łyżką cedzakową. Przełożyć na półmisek. Polać sosem serowo-porowym. Posypać natką pietruszki.

Zupa porowa z mięsną wkładką

Składniki na 4 porcje: 50 dag porów, 1 cebula, 2 łyżki oleju, 20 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego, sól, pieprz, 2 łyżki mąki, 1 l bulionu warzywnego (może być z kostki), 20 dag serka topionego, 7,5 dag śmietany 30 proc.

1. Pory oczyścić, opłukać, pokroić na dość cienkie plasterki. Cebulę obrać, posiekać. W garnku rozgrzać olej. Dołożyć mielone mięso. Podsmażyć przez 5 minut, często mieszając. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

2. Mięso przełożyć na półmisek, a do garnka wrzucić posiekaną cebulę i pory. Smażyć przez 2 minuty na tym samym tłuszczu. Następnie oprószyć mąką i zalać bulionem. Doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć płomień i gotować jeszcze 5 minut. Dołożyć serek topiony, podgrzewać, mieszając, aż całkowicie się rozpuści. Zabielić śmietaną. Dołożyć podsmażone mięso. Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem. Zupę rozlać do miseczek. Osobno można podać - dla chętnych - groszek ptysiowy.

Serek topiony do zagęszczania

Serek topiony idealnie nadaje się do zagęszczania zup, np. pomidorowej, szczawiowej, porowej. Czyni je nieco gęstszymi (kremowymi), zarazem nadając im serową nutę smakową.

Pory w papilotach z szynki

Składniki na 2 porcje: 4 małe pory (najlepiej młode), 2 łyżki oleju, 2 średnie pomidory, 4 plasterki gotowanej szynki, 10 dag żółtego sera, np. goudy, sól, grubo mielony czarny pieprz.

1. Pory oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą, wytrzeć do sucha. Pokroić na 20-centymetrowe kawałki. Odcięte zielone części odłożyć.

2. Żaroodporne naczynie posmarować olejem. Ułożyć w nim pory. Naczynie przykryć, wstawić na 3 minuty do kuchenki mikrofalowej.

3. Pomidory umyć, wytrzeć do sucha, pokroić w grubsze plasterki. Zielone części porów drobno posiekać. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

4. Pory wyjąć z kuchenki mikrofalowej. Każdy owinąć plasterkiem szynki. Na spodzie żaroodpornej formy ułożyć plasterki pomidorów, a na nich pory owinięte w szynkę. Posypać tartym serem i pokrojonymi zielonymi częściami porów. Lekko oprószyć solą i pieprzem. Naczynie przykryć. Zapiekać w kuchence mikrofalowej przez 5 minut. Uwaga! Potrawę można również przygotować w piekarniku.

Życie na gorąco 43/2010

Dowiedz się więcej na temat: por

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje