Reklama

Pomysły na... żeberka!

Wypróbuj nowe przepisy i zaskocz gości!

Pachnące żeberka

Składniki na 4-6 porcji: 1 i 1/2 kg żeberek wieprzowych, 1 słoik dżemu z pomarańczy, 1 szklanka ketchupu (najlepiej ostrego), 2 duże, soczyste pomarańcze, kilka gałązek świeżego tymianku, 1 cebula, 2-3 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, sól, pieprz, olej do smażenia.

Żeberka umyć, oczyścić i podzielić na porcje. Cebule obrać, drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Pomarańcze dokładnie umyć i pokroić na półplasterki. W wysokim rondlu na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę i czosnek.

W małym słoiku wymieszać dżem, keczup i oberwane z gałązek listki tymianku. Dodać do cebuli. Zagotować, zdjąć z ognia. Żeberka obsmażyć na oleju ze wszystkich stron na złoty kolor, oprószyć solą i pieprzem, zalać przygotowaną marynatą.

Reklama

Schłodzić. Najlepiej zamarynują się, gdy będą leżały w lodówce przez noc. Żeberka ułożyć w brytfance, pomiędzy powkładać plastry pomarańczy i piec w nagrzanym do 200ºC piekarniku ok. 50-60 minut. Podawać z owocami i kluseczkami.

Żeberka na fasoli

Składniki na 6 porcje: 80 dag żeberek, 1 puszka białej fasoli, 1 szklanka soku pomidorowego, 2 cebule l 2-3 łyżki oleju, 3 ząbki czosnku, 4 łyżki pikantnego keczupu, suszony majeranek, zioła prowansalskie, mielona papryka, sól, cukier, pieprz.

Umyte żeberka pokroić. Natrzeć majerankiem, solą i pieprzem. Posmarować keczupem i odstawić do lodówki na około trzy godziny (lub na noc).

Na patelni rozgrzać olej. Włożyć żeberka, obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron. Żeberka przełożyć do natłuszczonego żaroodpornego naczynia.

Fasolę osączyć z zalewy, rozsypać równą warstwą po wierzchu żeberek.

Cebulę posiekać, wymieszać z sokiem pomidorowym. Sos doprawić do smaku ziołami, papryką, solą, pieprzem i szczyptą cukru. Polać sosem żeberka z fasolą. Naczynie przykryć, wstawić do piekarnika (200ºC). Piec około 30 minut. Pod koniec odkryć i piec jeszcze 10-15 minut.

Fasolowa na żeberkach

Składniki na 6 porcji: 1-2 duże marchewki, 1/2 selera, 1 pietruszka, 4-5 ziemniaków, 2 małe cebule, 2 łyżki masła, sól, pieprz, listki laurowe, ziele angielskie.

Fasolę umyć, namoczyć na noc. Następnego dnia ugotować w świeżej wodzie. Pod koniec gotowania osolić.

Cebulę posiekać. Warzywa obrać, umyć i zetrzeć (oprócz ziemniaków) na tarce jarzynowej o dużych otworach. Rozgrzać masło, zeszklić cebulę, a po chwili dodać warzywa i lekko przesmażyć. Ziemniaki pokroić w niedużą kostkę.

Żeberka podzielić na porcje i wrzucić do zimnej wody, dodać sól, pieprz, listki, ziele. Gdy zacznie się gotować, zebrać tworzącą się pianę. Pod koniec gotowania dodać ziemniaki, po kwadransie warzywa i ugotowaną fasolę. Doprawić.

Kapuśniak na żeberkach

Składniki na 4-6 porcji: 60 dag kiszonej kapusty, 60 dag żeberek (niezbyt tłustych), 20 dag boczku wędzonego, 2 litry wody, 1-2 średnie marchewki, 1/2 małego selera, 1 cebula, 1 czubata łyżka mąki, 30 dag ziemniaków, kminek, suszony majeranek, sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, 2-3 łyżki oleju do smażenia.

Żeberka umyć, podzielić na porcje, zalać wodą, dodać pieprz, listki laurowe, ziele angielskie i szczyptę soli. Warzywa obrać, umyć, pokroić w niedużą kostkę.

Kapustę poszatkować, przesmażyć z cebulą na oleju. Gdy żeberka w wywarze będą miękkie, dodać pokrojone warzywa oraz majeranek i kminek. Gotować do miękkości ziemniaków.

Do zupy dodać kapustę i gotować jeszcze ok. 20-30 minut. W tym czasie pokroić boczek wędzony, przesmażyć na suchej patelni i dodać do gotującej się zupy. Doprawić. Jeśli lubimy gęste zupy - zaciągnąć mąką.

Żeberka w pomidorach

Składniki na 4-6 porcji: 80 dag żeberek wieprzowych, 3 duże cebule, 3-4 ząbki czosnku, 1/2 pęczka natki pietruszki, skórki z dwóch kromek chleba (najlepiej razowca), 2 dojrzałe pomidory, uniwersalna przyprawa do potraw typu Warzywko, 2-3 łyżki oleju do smażenia.

Żeberka umyć, osuszyć, podzielić na porcje, obsmażyć na dobrze rozgrzanym oleju. Przełożyć do rondla, wlać 1/4 szklanki gorącej wody. Dodać rozdrobniony chleb i zeszkloną cebulę, wymieszać i całość dusić.

Do mięsa dodać rozdrobnione pomidory i przeciśnięty czosnek. Przyprawić i dusić jeszcze chwilę. Oprószyć natką pietruszki.

Żeberka na białej kapuście

Składniki na 4 porcje: 1 kg żeberek, 1 kg młodej kapusty, 2 duże cebule, 1 marchewka, 2-3 pomidory, 1 łyżka siekanego koperku, sól, pieprz, listki laurowe, 2 łyżki mąki, 2-3 łyżki oleju do smażenia.

Żeberka umyć, osuszyć, podzielić na porcje, oprószyć lekko mąką. Cebule obrać, posiekać. Kapustę umyć, osuszyć, dość drobno poszatkować. Na rozgrzanym oleju przesmażyć na złoty kolor żeberka, posypać solą i pieprzem, zdjąć z patelni.

Zeszklić cebule, dodać kapustę, przyprawić solą, pieprzem, majerankiem i listkami laurowymi. Gdy zmniejszy objętość, dodać przesmażoną marchewkę i pokrojone pomidory, przełożyć połowę do garnka, ułożyć żeberka i przykryć pozostałą kapustą. Zalać 350 ml wody i dusić do miękkości żeberek.



Życie na gorąco
Dowiedz się więcej na temat: żeberka | Zupa fasolowa | kapuśniak
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy