Reklama

Pomysł na szybki obiad

Smaczne i szybkie dania z makaronami w roli głównej.

Zapiekanka warzywna

Składniki na 6 porcji: 50 dag makaronu rurki, 3 kolorowe papryki, 2 papryczki chili, por, cebula, cukinia, bakłażan, 20 dag pieczarek, 2 szklanki śmietany 12 proc., 4 pomidory, 3 jajka, 10 dag żółtego sera, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 3 ząbki czosnku, po 2 łyżki oleju i masła, słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa, sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Pieczarki umyj i pokrój w plasterki. Warzywa umyj, osusz. Papryczki chili przetnij wzdłuż, oczyść z nasion, następnie pokrój w plasterki. Z pora oddziel pojedyncze warstwy, jeszcze raz umyj i pokrój w paski. Bakłażana i cukinię pokrój w grubą kostkę. Nie obieraj ich ze skórki. Cebulę i papryki pokrój w kostkę. W garnku zagotuj posolony wrzątek, wrzuć makaron, ugotuj go na półtwardo i odcedź.

Reklama

2. W naczyniu roztrzep jajka, wymieszaj je ze śmietaną, startym żółtym serem i gałką muszkatołową. Pomidory zostaw do dekoracji. Resztę warzyw smaż przez 5 min na oleju z masłem. Pod koniec dodaj koncentrat pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw papryką, ziołami, solą i pieprzem.

3. Formę posmaruj tłuszczem. Układaj na przemian warstwę makaronu i podsmażonych warzyw. Każdą warstwę polej mieszanką śmietany, sera i jajek. Pomidory pokrój w plastry i ułóż je na wierzchu. Piecz 30 min w temp. 180° C.

Przygotowanie: 50 minut

Porcja: 385 kalorii

Muszelki z mięsem

Składniki na 4 porcje: 40 dag makaronu duże muszle, 1/2 l śmietany 36 proc., 40 dag mielonego mięsa z indyka, 2 łyżki oleju, pęczek szczypiorku, 15 dag szynki, 15 dag boczku wędzonego, oliwa, 2 łyżki maku, 5 dag startego parmezanu, sól, pieprz, bazylia, oregano

Przygotowanie:

1. Makaron gotuj w osolonym wrzątku o dwie minuty krócej niż podano na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedź go. Możesz też przelać zimną wodą, żeby go ostudzić i zahartować.

2. Na patelnię wylej olej, podgrzej i wrzuć mielone mięso z indyka. Dolej kilka łyżek wody, mieszaj mięso widelcem, by je równomiernie podsmażyć. Przypraw na patelni odrobiną soli i pieprzu, wymieszaj i jeszcze chwilę smaż. Gdy mięso będzie już usmażone, zdejmij patelnię z ognia, a mięso przełóż do dużej misy.

3. Szynkę i boczek pokrój w kostkę, a szczypiorek drobno posiekaj. Do mięsa dodaj szynkę, boczek, szczypiorek i połowę śmietany. Całość dopraw solą, pieprzem, bazylią i oregano. Dokładnie wymieszaj.

4. Przygotowanym farszem ponadziewaj muszle makaronu. Następnie posmaruj naczynie żaroodporne oliwą lub masłem. Do naczynia wsyp mak i resztę śmietany, a następnie poukładaj w nim muszle. Zapiekaj danie 20 minut w piekarniku w temp. 180° C. Przed podaniem możesz posypać świeżo startym parmezanem i dowolnymi świeżymi ziołami.

Przygotowanie: 35 minut

Porcja: 405 kalorii

W błękitnym sosie

Składniki na 4 porcje: opakowanie kolorowego makaronu (40 dag), łyżka oliwy, 25 dag sera z niebieską pleśnią lub białego sera pleśniowego, 6 plastrów suszonych pomidorów, 200 ml słodkiej

śmietanki, 2 żółtka, kieliszek wytrawnego białego wina, 4 orzechy włoskie, sól, świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

1. Makaron gotuj kilka minut krócej niż zaleca przepis na opakowaniu, aby był lekko twardawy. Po ugotowaniu makaron odcedź i ostudź.

2. Ser pleśniowy rozdrobnij lub pokrój na małe cząstki. Do śmietanki wbij żółtka, dolej wino i dokładnie zmiksuj blenderem. Wlej całość do dużego rondla, dodaj 3/4 pokruszonego sera. Całość podgrzewaj w rondelku. Stale mieszaj, aż ser się stopi, a sos znacznie zgęstnieje. Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem według uznania. Do rondla wrzuć makaron i dokładnie wymieszaj go z sosem. Suszone pomidory pokrój w paseczki, dodaj do sosu i zagotuj, nie przerywając mieszania. Potrawę posyp z wierzchu pozostałym serem.

3. Orzechy obierz z łupinek, rozkrusz je na drobne kawałeczki. Makaron na talerzu posyp kawałkami orzechów, udekoruj plasterkami świeżych pomidorów i natką pietruszki. Podawaj gorące.

Jeśli nie lubisz sera pleśniowego, zamiast niego możesz dodać kilka serków topionych. Makaron podawaj od razu ze świeżą zieloną sałatą polaną sosem vinegrette.

Przygotowanie: 25 minut

Porcja: 390 kalorii

Świderki z pesto

Składniki na 4 porcje: 40 dag makaronu świderki, łyżka oliwy lub oleju, 1/2 słoiczka gotowego zielonego sosu pesto z bazylią, np. Provitus, 3 mięsiste pomidory, 5 dag startego parmezanu, 1/2 łyżeczki soku wyciśniętego z cytryny, czarne oliwki lub kapary z zalewy

Przygotowanie:

1. Wlej do garnka wodę na makaron, posól ją i zagotuj. Dodaj łyżkę oleju. Makaron ugotuj al dente, następnie przerzuć na sito lub durszlak. Odczekaj, aż cała woda odcieknie.

2. Gotowy sos pesto wymieszaj z makaronem. Na 40 dag makaronu wystarczy pół słoiczka sosu pesto. Całość dopraw kilkoma kroplami soku z cytryny, przełóż makaron na ogrzany półmisek.

3. Pomidory sparz, zdejmij skórkę, pokrój w ćwiartki i wyłóż na makaron. Całość oprósz startym parmezanem, dodaj czarne oliwki lub kapary, udekoruj świeżą bazylii i natychmiast podawaj.

4. Klasyczne pomidory możesz zastąpić pomidorkami koktajlowymi. Nie zdejmuj z nich skórki, a jedynie pokrój na połówki i dorzuć do makaronu tuż przed podaniem.

5. Zielone pesto przyrządzone z bazylii ma dość specyficzny smak. Możesz je zastąpić pesto rosso lub sycylijskim - te sosy są trochę delikatniejsze w smaku, ich głównym składnikiem są aromatyczne suszone w słońcu pomidory.

Przygotowanie: 15 minut

Porcja: 350 kalorii

Świat i Ludzie 49/2010

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy