Reklama

Półkruche rogaliki z jabłkami

Domowe smakołyki możesz przygotować z kilku prostych i niedrogich składników. Wypróbuj przepis na chrupiące rogaliki z nadzieniem jabłkowym.

Składniki

  • 300 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • jajko
  • łyżka gęstej śmietany
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 4 jabłka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

1. Utrzyj masło razem z żółtkiem i śmietaną. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i cukier waniliowy. Wyrób ciasto, owiń je w folię i włóż na pół godziny do lodówki. 

2. Jabłka obierz i posiekaj. Posyp 2 łyżkami cukru i cynamonem. Duś 20 minut. 

3. Ciasto rozwałkuj i pokrój na trójkąty. Nałóż nadzienie jabłkowe i zwiń w rogalik. 

4. Posmaruj rogaliki rozbełtanym białkiem i obtocz w cukrze. Ułóż na blasze wyłożonej papierem i piecz w 180 st. C przez ok. 20 min.  

Reklama

Zobacz także:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy