Reklama

Polędwiczki w ziołowo-orzechowej panierce

Orzechy są bardzo smaczne, zawierają mnóstwo cennych składników i nawet prostym potrawom nadają wyrazisty smak.

Składniki

  • 2 polędwiczki wieprzowe (każda ok. 600 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • po dwie łyżki posiekanej natki pietruszki i tymianku
  • 200 g ulubionych orzechów
  • 4 łyżki musztardy
  • sól
  • kolorowy pieprz
  • łyżka masła i olej do smażenia
  • 2 garści mieszanki sałat
  • 1 duża marchew
  • pół małej puszki kukurydzy
  • mały kubek jogurtu naturalnego
  • kilka gałązek natki

 1. Polędwiczki umyj, osusz, a następnie usuń błonki. Natrzyj solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

2. Na patelni z grubym dnem rozpuść masło, dodaj dwie łyżki oleju i obsmaż mięso.

3. Przełóż je na deskę do krojenia i posmaruj musztardą.

4. Zmiel orzechy na grudki. Orzechy zawierają zdrowe tłuszcze nienasycone. Chronią przed udarem, zawałem i chorobą wieńcową. Dodają energii, poprawiają koncentrację oraz niwelują skutki stresu.

5. Do orzechów dodaj zioła, wymieszaj i obtocz polędwiczki.

Reklama

6. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C i piecz mięso około 15-20 minut.

7. Na tłuszczu po polędwiczkach podsmaż umytą i pokrojoną w plasterki marchewkę.

8. Umyj i osusz sałatę.

9. Kukurydzę z puszki wysyp na sito i opłucz pod bieżącą wodą.

10. Porwij sałatę, wyłóż na nią kukurydzę i krążki marchewki. Polej jogurtem naturalnym i udekoruj listkami natki. Ciepłe polędwiczki pokrój w plastry i połóż na sałacie.

Warto wiedzieć!

Niektórzy ich unikają, bo mają sporo kalorii. To błąd. Orzechy są bardzo smaczne, zawierają mnóstwo cennych składników i nawet prostym potrawom nadają wyrazisty smak.

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy