Reklama

Polędwiczki w sosie z powideł śliwkowych z pieczonymi burakami

Przygotuj pyszny obiad!

Składniki

  • garść rukoli
  • 400 g polędwiczek wieprzowych pokrojonych w cienkie plastry
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 buraki
  • 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
  • 1 kulka mozzarelli
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekanego
  • sól
  • pieprz
  • 1 pokrojona papryczka chilli
  • 2 łyżki płatków migdałowych uprażonych
  • 3 łyżki oleju
  • sok z 1 cytryny

Składniki na sos

  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 papryczka chilli drobno posiekana
  • 1 łyżka żurawiny namoczonej w ciepłej wodzie

Piekarnik nagrzej do 200°C. Wyszoruj buraki i nakłuj widelcem. Posyp solą i pieprzem, skrop sokiem z limonki i olejem, zawiń w folię i upiecz, by były al dente.

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę z chilli i czosnkiem, a następnie dodaj plasterki polędwiczki, sos sojowy i smaż, aż mięso będzie miękkie.

Podgrzej wszystkie składniki sosu w rondelku i dokładnie wymieszaj.

Na półmisku ułóż rukolę. Wystudzone buraki pokrój w plastry i dodaj do rukoli. Dołóż pokrojoną mozzarellę, polej przygotowanym sosem i posyp płatkami migdałowymi.

Reklama

Przepis pochodzi z książki Darii Ładochy "Nowoczesna kuchnia polska" 

Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy