Reklama

Polędwica w cieście francuskim

Takich polędwiczek jeszcze nie jedliście. Przepis dedykowany dla czterech osób.

Polędwiczki umyć i osuszyć. Każdą owinąć w trzy plastry boczku, zrumienić na dwóch łyżkach oleju, ostudzić. 

Kapustę umyć, oczyścić, poszatkować. Cebule obrać, pokroić w kostkę. 

Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, włożyć kapustę i cebulę, smażyć 8 minut, mieszając, by się nie przypaliła. Wlać bulion, dusić 15 min, doprawić. Zalać śmietaną, dusić jeszcze 10 minut na małym ogniu, odparować, przestudzić. 

Ciasto rozwinąć na papierze do pieczenia, podzielić na dwa płaty. Każdy posypać bułką tartą, zostawiając wolne brzegi do zawinięcia. Wyłożyć kapustę, na wierzchu położyć obsmażone mięso, brzegi ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem. Ciasto ściśle zawinąć wokół polędwicy, zlepić brzegi. Z wierzchu posmarować jajkiem. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C. Piec 20 minut.

Reklama
Składniki dla: 4

Składniki

  • 50 dag ciasta francuskiego
  • 2 polędwiczki wieprzowe (po 30 dag)
  • 6 plastrów boczku
  • 1/2 główki kapusty włoskiej
  • 2 cebule
  • 1/2 szkl. śmietany 22 proc.
  • 1 szkl. bulionu
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz


Twoje Imperium
Dowiedz się więcej na temat: polędwica
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy