Reklama

Podudzia duszone w pomidorach

Z nutą rozmarynową.

Składniki

  • 6 podudzi kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 2 łyżki oleju
  • 50 dag pomidorów bez skórki (w kawałkach)
  • 10 dag ryżu
  • 1 puszka (ok. 240 ml) ananasa w plasterkach
  • curry w proszku

Przygotowanie:

Podudzia kurczaka opłukać, osuszyć, natrzeć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę (ewentualnie zmiażdżyć - z odrobiną soli - ostrzem noża). Rozmaryn opłukać, osuszyć, oderwać igiełki od gałązek i posiekać je.

Na patelni rozgrzać olej, włożyć mięso. Usmażyć je na rumiano, często obracając. Podudzia posypać posiekanym rozmarynem. Dołożyć pokrojone w kawałki pomidory oraz czosnek. Zmniejszyć płomień, dusić około 20 minut.

Ryż ugotować na sypko w lekko posolonej wodzie. Plastry ananasa osączyć z zalewy (zalewę zachować), pokroić na kawałeczki i dołożyć do mięsa duszącego się w pomidorach. Gotować razem jeszcze około 5 minut. Dolać trochę zalewy ananasowej. Przyprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz curry. Podawać od razu z ugotowanym na sypko ryżem.

Reklama

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy