Przejdź na stronę główną Interia.pl

Pod jagodową pierzynką

Słodki sernik z orzeźwiającymi jagodami.

Składniki

  • 75 g masła
  • po 150 g mąki i cukru
  • 850 g półtłustego twarogu
  • 100 ml śmietany
  • łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 4 jaja
  • laska wanilii
  • 1/2 cytryny
  • 370 g mrożonych jagód
  • szczypta soli

Jagody rozmrażamy i osączamy z nadmiaru płynu. Z cytryny wyciskamy sok i ścieramy skórkę. Z wanilii wydobywamy miąższ. 

Reklama

Do przesianej mąki dodajemy posiekane masło, 50 g cukru i zagniatamy, by składniki się połączyły, rozwałkowujemy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i na spód kładziemy ciasto, wyrównujemy. Blachę wstawiamy na 30 minut do lodówki.

Ser mielimy trzykrotnie, żeby nie miał grudek. Dodajemy do niego śmietanę, cukier, miąższ wanilii, skórkę cytrynową, skrobię ziemniaczaną, szczyptę soli, żółtka i miksujemy na puszystą masę. Białka ubijamy i łączymy z serem. Masę wykładamy na ciasto i pieczemy ok. 50 minut w 180ºC. 

Jagody podgrzewamy z sokiem z cytryny. Ostudzony sernik przekładamy na talerz i wykładamy na niego jeszcze ciepłe jagody. Dzielimy na porcje i podajemy.

Zobacz także:

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje