Przejdź na stronę główną Interia.pl

Po tym poznasz prawdziwy jogurt

Powstaje w wyniku fermentacji mleka poddanego działaniu odpowiednich szczepów bakterii jogurtowych.

Im mniej w nim składników dodatkowych, np. zagęstników, tym jest lepszy. Zawsze wybieram jogurt naturalny, bo ma wiele zastosowań w kuchni, zarówno na słodko, jak i na słono.

Reklama

Zamiast śmietany

Jeśli chcę, by zupa lub sos do mięs były mniej kaloryczne, nie zabielam ich śmietaną, tylko jogurtem naturalnym.

Do sałatek

Z jogurtu naturalnego często robię dressing do sałatek. Dodaję pokrojone świeże zioła, łyżkę oliwy z oliwek i soku z cytryny, doprawiam pieprzem i solą, mieszam.

Mrożone pralinki

Krótko mieszam jogurt naturalny z owocowymi musami. Masą napełniam umyte plastikowe foremki od czekoladek z bombonierek i wstawiam do zamrażalnika. Kiedy masa dobrze się zetnie, wyjmuję pralinki z foremek i od razu podaję do zjedzenia.

To trzeba wiedzieć

Ważne, aby jogurtu zbyt mocno nie ubijać albo za długo nie mieszać z innymi składnikami, gdyż staje się wodnisty.

Rady udzieliła Hanna Szymkiewicz, doświadczona mistrzyni kulinarna

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje