Reklama

Placuszki palce lizać

Pikantne placki można podać jako przystawkę. Te na słodko – na deser.

Tarte placki z rzepy


Składniki na 4 porcje: 2 marchewki,  50 dag rzepy, 1 cebula, 1 jajko, 3 łyżki mąki, 5 dag pestek słonecznika, 6 łyżek oleju, gałka muszkatołowa mielona, sól, pieprz, 25 dag mielonego twarogu, 15 dag kwaśnej śmietany, 10 dag kiełków rzodkiewki, 5 dag roszponki.

Przygotowanie:

Marchew, rzepę i cebulę obrać. Grubo zetrzeć na tarce. Dodać jajko, mąkę i pestki słonecznika. Przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wymieszać. Na patelni porcjami rozgrzewać olej. Łyżką nakładać kupki ciasta warzywnego, formując owalne placki (jak ziemniaczane). Smażyć na rumiano. Osączyć z tłuszczu. Trzymać w cieple. Twaróg wymieszać ze śmietaną. Przyprawić solą i pieprzem. Placki rozłożyć na talerzach przybranych listkami roszponki. Na plackach ułożyć porcje pikantnego twarożku. Posypać kiełkami.

Reklama

Bananowe "pankejki"


Składniki na 1 porcję: 75 ml maślanki, 5 dag mąki pszennej z grubego przemiału, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 1/2-1 banan, 1 dag masła, pół łyżeczki pistacji,  1 łyżeczka klonowego syropu.

Przygotowanie:

Mąkę pełnoziarnistą wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodać naturalną maślankę i dobrze wymieszać. Banan pokroić na 12 plasterków. 2Na patelni rozgrzać masło (najlepiej klarowane). Ciasto podzielić na 4 porcje. Łyżką nakładać porcje ciasta na rozgrzany tłuszcz, formując owalne placki (jak racuchy). Na każdym położyć po 3 plasterki banana. Smażyć po 2-3 minuty z każdej strony na złoty kolor. Ułożyć na talerzu, posypać posiekanymi pistacjami. Polać syropem klonowym.

Placuszki piwne


Składniki na 4 procje: 2 jajka, 300 ml jasnego piwa, szczypta soli, 200 g mąki półgrubej, olej do smażenia. Sos: 500 g jagód (mogą być mrożone), 50 g cukru, 500 ml wody lub mleka, 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej.

Przygotowanie:

Żółtka ubić z piwem i szczyptą soli. Stopniowo wsypywać mąkę, na końcu dodać pianę z białek. Na rozgrzany tłuszcz kłaść kupki ciasta, formując placuszki. Smażyć z obu stron do przyrumienienia. Owoce wsypać do rondelka. Zalać ok. 250 ml wody, dodać cukier, masło. 2Chwilę pogotować. Sos zagęścić mąką ziemniaczaną wymieszaną w reszcie wody. Placuszki serwować z sosem.

Placuszki serowo-cukiniowe


Składniki na 12 porcji: 500 g cukinii, 1 nieduża cebula, 2 jajka, 150 g sera bałkańskiego (można wziąć bryndzę), 250 g mąki, pół łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 szklanki oliwy, garść posiekanego koperku,  sól, pieprz, olej do smażenia.

Przygotowanie:

Cebulę obrać, posiekać. Cukinię umyć, wytrzeć i grubo zetrzeć wprost do miski. Dodać cebulę, jajka, rozkruszony ser, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej i koperek. Przyprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać i odstawić na 10 minut. 2 Na rozgrzany tłuszcz kłaść porcje ciasta, formując placki. Smażyć po 3 minuty z obu stron do przyrumienienia.


Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy