Reklama

Placki ziemniaczane z sałatką

Składniki

  • 7 jajek
  • 60 dag ziemniaków
  • 2 dymki
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2-3 łyżki mąki
  • 1 szklanka oleju do smażenia
  • 2 gałązki natki pietruszki do dekoracji
  • sól, pieprz czarny i czerwony, 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku

1. Sześć jajek ugotować na twardo, trzymać w cieple. Groszek i tuńczyka odsączyć. Dymkę umyć, szczypior pokroić w krążki.

2. Z jogurtu naturalnego, majonezu, oliwy, soli, pieprzu i proszku curry utrzeć gładki sos.

3. Ziemniaki obrać, zetrzeć razem z cebulkami dymkami na tarce o grubych oczkach. Odsączyć z nadmiaru płynu, zachowując skrobię, która zwiąże masę.  Wymieszać z 1 surowym jajkiem i mąką, doprawić solą i czarnym pieprzem. Usmażyć na oleju  ok. 20 placków.

4. Układać po 5 placków na talerzach, na każdej porcji położyć pokrojone w ósemki jajka, rozdzielone widelcem kawałki tuńczyka i groszek. Polać sosem curry, posypać czerwonym pieprzem, udekorować listkami natki i szczypiorem.

Reklama

Kiedy warto sięgnąć po kuracje z sodą


Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy